Loading...
Vijesti

Sindikat sa 8 milijuna članova

Vedran Dragičević, predsjednik SMH-IS izabran je uz još Vasila Yanachkova iz sindikata „Metalicy/Bugarska i Luca Liviu, iz sindikata PETROM ENERGIE/Rumunjska za kandidata za Upravni odbor Jugoistočne regije u novog sindikata IndustriALL-Europien Trade Union. Izbor, bolje rečeno potvrđivanje navedenih kandidata biti će na Kongresu ujedinjenja koji će se održati 16.05.2012. godine.

U Zagrebu se od 29.-30.03.2012. godine održao sastanak predstavnika članica Europske sindikalne jugoistočne regije. Temeljni razlog sastanka bila je prezentacija nove ujedinjene Europske industrijske sindikalne federacije, te upoznavanje s istim ujedinjenjem u Globalnu  industrijsku federaciju na svjetskoj razini. Naime, o čemu se zapravo radi? Još prije nekoliko godina započet je projekt i proces ujedinjenja tri Europske i Svjetske organizacije sindikata, a to su organizacije metalaca, tekstilaca i kemičara. Na ovom sastanku pobliže su prezentirani ciljevi, strategija i metode rada nove Europske federacije industrijskih radnika, usvojen je okvirni program rada i djelovanja, metode rada i ciljevi koji se žele postići.  Ujedinjuju se dakle, na europskoj razini EMF, EMCF i ETUF;TCL. Iste organizacije koje samo nose naziv „International“ umjesto „European“ udružuju se i na svjetskoj razini. Nova Europska organizacija pod nazivom „IndustriALL-Europien Trade Union“ nakon kongresa ujedinjenja koji će se održati od 16.-18.05.2012. godine imati će oko 8 milijuna članova. Ova Jugoistočna regija imati će oko 500 000 članova.

Na Svjetskoj razini nova sindikalna organizacija pod nazivom „IndustriALL Global Union“ imati će, nakon Kongresa koji će biti održan 16.06.2012. godine 55 milijuna članova.

I na Europskoj i na Svjetskoj razini Jugoistočna regija koje je i SMH-IS aktivna članica participirati će kroz predstavnike regije izabrane i usuglašene na ovom sastanku.

Na sastanku regije sudjelovalo je 40 sudionika , predstavnika 27 sindikata. Na ovom značajnom sastanku iz SMH-IS sudjelovali su Vedran Dragičević, predsjednik, Vesna Mlinarić, pomoćnica predsjednika i Mirjana Galić koja je zapravo veza sa svim međunarodnim organizacijama. Ovim sastankom su predsjedali dosadašnji generalni tajnici dosadašnjih europskih federacija i to: Wolters Michael, generalni tajnik EMCF-a, Eckelmann Ulrich, generalni tajnik EMF-a i Luc Triangle, generalni tajnik ETUF;TCL.

Cijeli ovaj sastanak održan je uz podršku Zaklade „Friedrich Ebert“ i Projektnog ureda u Zagrebu.

Primjere ovih udruživanja trebali bi slijediti i sindikati na nacionalnim razinama kako bi ojačali svoju snagu i kapacitete.

 

 

OSTALE NOVOSTI

2 comments
  1. Ljubica Horvat

    Pridružujem se čestitci na izboru g. Dragičevića u Upravni odbor, što zapravo potvrđuje da imamo dobrog predsjednika.

Comments are closed.