Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

Sto godina Đure Đakovića i sindikalnog pokreta u toj tvrtki

Slavonski Brod, 24. veljače 2021. – Tekuća godina je u znaku obilježavanje sto godina postojanja tvrtke Đuro Đaković. Sve vrijeme u Đuri Đakoviću i Slavonskome Brodu prisutan je i sindikalni pokret. Naši metalci.


Slavonsko-brodska televizija posvetila je tom jubileju niz emisija.

Među gostima u studiju u emisiji Klopka bili su i regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) Antun Štivić, te zamjenik sindikalnog povjerenika SMH-IS-a u Đuro Đaković Specijalnim vozilima Ivan Barić.

– Drago mi je da sam dio tih stotinu godina Đure Đakovića i prvi put osjećam da sam dio nečega velikoga. Đuro Đaković je imao puno proizvoda i svi su oni kvalitetni, no vrijeme ide dalje. Očekuje nas novi partner, vjerojatno će doći i novi proizvodi, i to je životni ciklus koji vodi Đuru. Mi vodimo ljude, gledamo, skrbimo, brinemo o njihovim pravila. Posebice sam ponosan na zaštitu na radu. Tu je od Domovinskog rata do danas jako puno učinjeno. Puno je napredovala, a to je dio našeg sindikalnog rada. Ponosan sam što smo svojim primjerom podigli razinu zaštite na radu u cijeloj regiji, rekao je, među ostalim, zamjenik  sindikalnog povjerenika SMH-IS-a u Đuro Đaković Specijalnim vozilima Ivan Barić.

Iako je danas u svim društvima Đuro Đaković grupe SMH-IS sklopio kolektivne ugovore i socijalni dijalog je korektan, tijekom povijesti je taj sindikat organizirao i nekoliko štrajkova. Zahtjevi su, uglavnom, kako reče kolega Štivić, bili vezani uz poboljšanje uvjeta rada.

Tijekom emisije Štivić je svjedočio i o povezanosti povijesti Slavonskog Broda s Đurom, te o solidarnosti čitave regije i njezinih stanovnika s Đurom.

Kako reče, bili smo svjedoci turbulentnih i teških vremena, ali…

– …industrija je ostala. Ostat će još sto godina ako ćemo razmišljati kako tu želimo ostati živjeti. To je budućnost Đure Đakovića.

Emisiju u cijelosti pogledajte u nastavku:

izvor:sssh.hr

OSTALE NOVOSTI