Loading...
Regija – Središnja HrvatskaVijesti

SSSH i SMH-IS u Tehnixu

Donji Kraljevec 16. veljače 2021. – Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel i predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata (SMH-IS) Siniša Kosić, danas su sa suradnicima posjetili Tehnix Eko industriju. Dolazak predstavnika SSSH dogovoren je radi preuzimanja opremljene stambene jedinice (kontejnera) koju je SSSH naručio za pomoć obitelji u Glini te je, sukladno prethodnoj razmjeni dopisa, iskorišten i za razgovor s predsjednikom kompanije Đurom Horvatom o mogućnostima suradnje od obostranog interesa.

Podsjetimo, uz neposrednu pomoć pojedincima i obiteljima stradalima u potresu na području Sisačko-moslavačke županije, sindikalne podružnice i sindikati udruženi u SSSH donirali su i pojedine humanitarne organizacije. Dodatno, SSSH je organizirao prikupljanje međunarodne sindikalne pomoći koju će najpogođenijim ustanovama u Glini, Petrinji i Sisku uplatiti zajedno s druge dvije reprezentativne sindikalne središnjice, dok je sredstva neposredno prikupljena od članova i udruženih sindikata na računu SSSH, uplatio za nabavu stambenih kontejnera za Petrinju i Sisak . S načelnikom Gline dogovorena je direktna nabava stambene jedinice za konkretnu obitelj. Kontejner je naručen od Tehnixa te je njegovo preuzimanje bila idealna prilika i za ranije dogovoreni susret.

Predsjednik kompanije, gospodin Horvat predstavio je tvrtku nastalu 1992. kao malo poduzeće pod nazivom Tehnix. Sam kaže da su nastali od garaže! Razvijajući vlastite proizvode za globalno tržište, kompanija je prerasla u vodeću eko industriju za razvoj i proizvodnju strojeva, opreme i tehnologija kojima se unaprjeđuje sustav gospodarenja otpadom  i doprinosi kružnoj ekonomiji, s više od 50 patenata i stotine inovacija. U Hrvatskoj zapošljava 520 radnika na četiri lokacije na području Donjeg Kraljevca s još oko 300 radnika kod kooperanata, a pogone ima i izvan Hrvatske. U vlasništvu joj je i benzinska stanica te hotel u kojemu se, uz ponudu prema gostima, priprema topli obrok za zaposlene koji se razvozi u četiri pogona. Tvrtka ima radničko vijeće, a, prema riječima predsjednika kompanije, uz samu plaću pažnja se posvećuje općenito podizanju standarda zaposlenih, sve do potpora u slučaju životnih nevolja u kojima se radnici i njihove obitelji mogu naći.

Predstavnici SSSH i SMH-IS obišli su pogon za proizvodnju različitih kontejnera (stambenih, uredskih, skladišnih i dr.) te pogon za proizvodnju suvremenih komunalnih vozila pod zajedničkim nazivom EKOMUNAL. Ponosni su što su s kompanijom  Mercedes sklopili ugovor o suradnji te su projektirali i izgradili novu tvornicu za povećanu proizvodnju sa 100 na kapacitet do 500 vozila godišnje. Prva je to tvornica za projektiranje i proizvodnju specijalnih komunalnih vozila u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. U obilasku pogona bilo je prilike i za kratke razgovore sa zaposlenima.

Nakon što je predsjednik SSSH ukratko predstavio središnjicu, udružene sindikate i rezultate njihova rada, dogovoreno je kako će se razmotriti daljnje aktivnosti za razvoj suradnje u obostranom interesu, uključujući i sindikalno organiziranje radnika.

OSTALE NOVOSTI