Loading...
Regija - Panonska HrvatskaVijesti

Sto godina Đure Đakovića

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Ova će godina u Slavonskom Brodu biti u znaku sto godina industrijske tradicije. Sredinom veljače navršava se stoljeće od osnivanja Prve tvornice vagona, strojeva i mostova na čijim je temeljima – Đuro Đaković.

Cijeli radni vijek Viktor Brajko proveo je u tvrtki Montaža. Sad je privatizirana, ali prve je mostove gradila pod imenom Đure Đakovića.

– Ovdje sam od ’71. godine, kad sam počeo raditi. Prvi teren Vukovar, malo u Brod, onda u Bosnu, upoznao sam cijelu Jugoslaviju, priča Viktor Brajko, umirovljeni radnik Đuro Đaković Montaže.

Još pola svijeta upoznao je radeći kao električar na gradilištima nekadašnjeg industrijskog diva. Div nije već desetljećima, a godinama grca u problemima. Ova je odlučujuća. Pomalo simbolično jer za koji dan navršit će se sto godina od osnutka prve tvornice vagona na čijim je temeljima izrastao.

– Sama obljetnica je veliki dan za Đuru Đakovića. Pogotovo kad se zna da su još samo prije godinu dana radnici grčevito borili za svoj opstanak. Tad smo rekli da nam je cilj dočekati stotu. Evo, ona je pred vratima, kaže Antun Štivić, potpredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Slavit će je i druge tvrtke u industrijskoj zoni.

– Opće je poznato da dan danas firme rade i funkcioniraju pod brendom Đuro Đaković, izjavio je Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe.

Zapošljavaju oko pet tisuća radnika. Šaroliki programi bit će posvećeni upravo njima.

– Da osjete tu neku ideju oko veličine stogodišnjice osnivanja takve industrije u Brodu, kaže Marinko Pajković, Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja.

Proljetnom izložbom podsjetit će na povijest, ali i proizvode po kojima je Đaković bio prepoznatljiv.

– To je ona slavna lokomotiva, jedno tramvajsko vozilo, jedan valjak, dakle nešto na čemu je ta industrijska zona počela, kaže Darko Katić, Đuro Đaković Montaža.

– Želim da i dalje živi, da ovaj dio koji je ostao u Holdingu stvarno da prodiše, da dođu partneri, da mladi ne odlaze, kaže Viktor.

Kako bi srce industrijskoga Broda nastavilo kucati snažnije, u ritmu modernizacije! To su želje za dug i sretan život. Za novih sto boljih godina.

https://web.facebook.com/watch/?v=146228890558069

OSTALE NOVOSTI