Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Tri sindikata Brodosplita traže žurnu pomoć Vlade i najavljuju kako će se obratiti Europskoj komisiji ili “uzeti stvar u svoje ruke”

Brodosplit-aGlavni sindikalni povjerenici triju sindikata koji djeluju u Brodosplitu, Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata (SMH-IS), Radničkog sindikata i Nezavisnog sindikata, u javnom priopćenju  objavljenom 7. kolovoza 2013. godine, navode kako su razočarani postupcima novog vlasnika Brodosplita koji je, unatoč dogovoru da će prijedloge ugovora o radu koje namjerava sklopiti s radnicima dostaviti nekoliko dana prije na uvid sindikatima, Novi vlasnik Brodosplita to nije učinio, već radnicima uvjetuje da ugovore o radu potpisuju odmah na licu mjesta bez mogućnosti konzultacija o njihovom sadržaju s izabranim pravnicima ili svojim sindikatima.
Sindikati su preporučili članovima i radnicima Brodosplita da ponuđene ugovore ne potpisuju jer će sebi stvoriti problem već pri primjeni, a osobito ako se ugovori raskidaju. Sindikati napominju kako je ugovor o radu dvostrani akt i to, jedne strane koja nudi poslove i druge koja te poslove prihvaća, uz ugovaranje plaće za taj rad, a u njemu treba precizno navesti, Zakonom o radu propisane uglavke od kojih neki predstavljaju obvezatni sadržaj Ugovora kao npr. stranke te njihovom prebivalištu, odnosno sjedištu poslodavca, mjesto rada, naziv radnog mjesta i kratak opis poslova koje će radnik obavljati, danu početka rada, očekivanom trajanju kod ugovora koje se sklapaju na određeno vrijeme što nije navedeno, ali su zato navedene sve moguće kazne ukoliko radnik nešto propusti napraviti. Iako je sadržaj ugovora o radu osnovna plaća, dodaci na plaću i razdoblje isplate primanja, to nije navedeno, već se poslodavac poziva na Pravilnik o radu i Pravilnik o plaćama kao i druge akte poslodavca, upitno koje i dali u svim –novim- društvima Poslodavac ima legalno donijete navedene pravilnike, upozoravaju tri sindikata u objavljenom priopćenju.

Više o temi: poslovni.hr ; slobodnadalmacija ; indeks.hr ; 24sata.hr ; tportal.hr ; poslovni.hr

OSTALE NOVOSTI