Loading...
Regija – Središnja HrvatskaVijesti

U EUROCABLE GROUP d. d. sklopljen je prvi Kolektivni ugovor

Zagreb,3.listopad 2017. godine. U Zagrebu je danas, nakon godinu dana i tri mjeseca intenzivnih pregovora, sklopljen prvi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika i poslodavca u EUROCABLE GROUP d.d. Kolektivni ugovor je sa strane poslodavca potpisala predsjednica Uprave Tihana Stupnišek, a sa strane SMH-IS glavni sindikalni povjerenik sindikalne podružnice Adnan Međić i regionalni povjerenik Siniša Kosić. Ovim Kolektivnim ugovorom po prvi puta se jamče ugovorena prava kao što je osnovna plaća radnog mjesta određena tzv. pojasevima plaća za radna mjesta prema platnim razredima s najnižom plaćom u visini minimalne plaće prema Zakonu o minimalnoj plaći, a za prvi platni razred. No, ona se može ostvariti i do 3900,00 kn. Radnicima se također osnovna plaća radnog mjesta povećava za radni staž, za rad na dane blagdana i neradnih dana određenim zakonom, za prekovremeni i noćni rad, te za teže uvjete rada koji su konkretno nabrojeni.

Radnicima se također jamče materijalna prava kao što su božićnica, regres, dar djetetu radnika i dr., a jubilarne nagrade će biti isplaćene svim radnicima koji su u ovoj godini navršili propisane godine radnog staža. No, ugovoreno je i niz drugih pogodnosti na pr. veći broj dana godišnjeg odmora, sati za sindikalan rad i sl.

Kolektivni ugovor će se primjenjivati godinu dana a prije njegovog prestanka važenja stranke će analizirati primjenu kao i poslovne rezultate te pokušati u tim okvirima dalje povećati prava radnika.

 

OSTALE NOVOSTI