Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

U Uljanik TESU opet kasne plaće

U rujnu prošle godine Uljanik d.d. stekao je sto posto dionica trgovačkog društva Uljanik TESU – Tvornica električnih strojeva i uređaja d.d. TESU koji je od 2003. bio u vlasništvu Ministarstva financija godinama je tavorio na dnu. Bez jasne vizije tadašnjeg vlasnika TESU je u tom razdoblju gomilao velike gubitke, rasla su dugovanja prema državi, ali i Uljanik Grupi. Na koncu je predstečajnom nagodbom definirano smanjenje kapitala radi pokrića gubitaka što je dovelo do izlaska države iz vlasništva, a istovremeno su potraživanja Uljanika pretvorena u vlasnički udio.

Nova uprava, stari problemi

Otkad je TESU pod okriljem Uljanika, promijenjen je predsjednik uprave: umjesto Nevija Bugarina, koji je otišao u mirovinu, na čelu tvrtke je sada Vilijan Matošević. U posljednjem razgovoru s bivšim predsjednikom uprave izgledalo je kao da se nazire svijetlo na kraju tunela. Bugarin je pričao o znanju i tržišnom potencijalu TESU-a, a spominjali su se i poslovi od kojih se očekivalo da budu zamašnjak konačne konsolidacije poslovanja, pod skutima velikog i uglednog “starijeg brata” Uljanika. Poseban problem u čitavoj priči oko TESU-a predstavlja podatak da su radnici, njih stotinjak koliko ih je preostalo, u zaostatku s plaćama. Naime, prema dostupnim informacijama, posljednje što im je sjelo na račun je 30 posto plaće za listopad prošle godine, tako da su u minusu za 70 posto listopadske plaće, plaću za studeni i prosinac, a ostali su bez regresa i božićnice.

Pokušali smo doznati što se trenutno događa s TESU-om, a pitanja smo uputili upravi TESU-a, odnosno matičnoj tvrtki, Uljanik d.d. U odgovoru Korporativnih komunikacija Uljanik Grupe podsjećaju da su do vlasništva u TESU-u došli kroz složeni postupak predstečajne nagodbe u kojem su višegodišnja potraživanja pretvorena u poslovne udjele te ističu da je “s aspekta održivosti to uvijek rizičan, ali tada jedini način da se angažmanom Uljanik Grupe da šansa za očuvanje elektro djelatnosti, koja je proteklih desetak godina bila gotovo izgubljena. Međutim, sa svoja 94 radnika Uljanik TESU i dalje ima problem ozbiljne nezaposlenosti, koja se pokušava rješavati uz podršku Grupe kako bi se ostvarila osnova za daljnje poslovanje”, poručuju iz Uljanika.

Što se tiče problema dvije neisplaćene plaće iz ranijeg razdoblja, prije ulaska u Grupu – a s obzirom na to da je Uljanik TESU, poput ostalih društava u Grupi, samostalna pravna osoba – iz Uljanika ističu da se to može riješiti “jedino kroz novu zaposlenost uz podršku Grupe za ugovaranje novih poslova, te manjim dijelom unutar same Grupe”.

Otpao dobar posao u Rusiji

“Knjiga narudžbi djelomično se popunjava za narednih šest mjeseci, no na razini samo 60 posto raspoloživih kapaciteta, što je u suštini i najveći problem održivosti poslovanja tog društva”, poručuju iz Korporativnih komunikacija. Kažu da će radi umanjenja tog efekta nezaposlenosti, dio proizvodnih radnika i manji dio inženjerskog kadra raditi i na poslovima unutar Uljanik Brodogradilišta.

“U proizvodnji i ispitivanju trenutno se završavaju četiri generatora za Šri Lanku, te dva generatora za tržište Bosne. Ugovoreni su brodski generatori za dva projekta za koja su započete proizvodne aktivnosti, a pregovara se o nekoliko mogućih novih poslova vezano za male hidroelektrane i jedan veći generator za hrvatsko tržište. Započeti ruski program, koji je trebao biti značajna okosnica zapošljavanja većine kapaciteta, nažalost stao je nakon isporučenih tridesetak strojeva. Razlog tome prvenstveno je taj što se krajnji kupac zasad, umjesto električnog, okrenuo drukčijem tipu rješenja”, zaključuju iz Uljanika.

izvor:glasistre.hr

OSTALE NOVOSTI