Loading...
Vijesti

U VARŠAVI JE ODRŽAN SASTANAK RADNE SKUPINE U OKVIRU PROJEKTA „UTJECAJ POBOLJŠANJA RADNIH ODNOSA NA ZAPOSLENOST I ZAPOŠLJIVOST MLADIH U SREDNJOJ I JUGOISTOČNOJ EUROPI“

U Varšavi je, od 30. siječnja do 1. veljače 2017., održan sastanak radne skupine u okviru europskog projekta pod nazivom  „Utjecaj poboljšanja radnih odnosa na zapošljavanje i zapošljivost mladih u srednjoj i jugoistočnoj Europi“ (VS/2016/0104).  Nositelji projekta su Sveučilište Eötvös Loránd iz Budimpešte i Mađarski sindikat metalaca (VASAS), a Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat je partner u projektu.

Radna skupina sastojala se od predstavnika sindikata i voditelja istraživačkih timova Mađarske, Bugarske, Srbije, Poljske, Austrije i Hrvatske te predstavnice IndustriALL Europe-a. Cilj projekta je saznati kako mladi metalskih zanimanja vide svoju budućnost i mogućnosti zapošljavanja nakon školovanja, koje su prednosti i nedostaci  sustava dvojnog strukovnog obrazovanja te na koji način ga unaprijediti.

U prvoj fazi projekta, svaki istraživački tim je u svojoj državi proveo istraživanje u četiri fokus grupe, koje su se sastojale od učenika i studenata metalskih usmjerenja, kako bi se saznala njihova razmišljanja o obrazovanju i praktičnoj nastavi te viđenju svoje budućnosti i mogućnostima zapošljavanja u zanimanjima za koja se školuju.

Voditelji istraživačkih timova iznijeli su radnoj skupini izvješća o rezultatima svojih istraživanja, nakon čega se raspravljalo o planu djelovanja i aktivnostima u drugoj fazi projekta. Također, raspravljalo se i o razlozima zbog kojih mladi ljudi nisu zainteresirani za sindikate te načinima na koje bi im se mogla približiti ideja sindikalnog djelovanja.

 

Održavanje idućeg sastanka radne skupine predviđeno je za travanj 2017. u Beogradu.

 

 

 

 

 

OSTALE NOVOSTI