Loading...
Vijesti

Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje primjenjuje se od 28. srpnja ove godine

Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje objavljen je u Narodnim novinama 82/12. i  primjenjuje se od  28. srpnja ove godine.

Njime je promijenjen i članak 262. Zakona o radu koji je do sada jamčio produženu primjenu sklopljenih kolektivnih ugovora, te se sada to područje uređuje na slijedeći način:

Pravna pravila iz kolektivnih ugovora sklopljenih na određeno vrijeme, koji su istekli, a koja su se 28. srpnja 2012. godine produženo primjenjivala prestati će se primjenjivati u produženoj primjeni danom sklapanja novog kolektivnog ugovora, a najkasnije u roku od tri mjeseca od stupanja u primjenu ovog Zakona, tj. najduže do 28. listopada 2012. godine.

S obzirom na prethodno navedeno, upućujemo kako glavne sindikalne povjerenike tako i regionalne povjerenike na praćenje primjene kolektivnog/ih ugovora sklopljenog/ih s poslodavcem kad je kolektivni ugovor sklopljen na određeno vrijeme kako bi se pregovori za kolektivni ugovor inicirali na vrijeme i  kako bi i pregovori završili unutar Zakonom propisanog roka.

Pismo

OSTALE NOVOSTI