Loading...
Vijesti

Završna konferencija Razmjena iskustva u socijalnom dijalogu u sklopu projekta „Znanjem do boljeg socijalnog dijaloga“, financiran iz Europskog socijalnog fonda

zavr-v-2016Zagreb, 14. srpnja 2016. – Tijekom protekla dva dana, u zagrebačkom hotelu International održana je Euro-regionalna konferencija – Razmjena iskustva u socijalnom dijalogu, ujedno i završna konferencija u sklopu projekta „Znanjem do boljeg socijalnog dijaloga“, financiran iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

Projekt, što ga provodi Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS), odgovor je na potrebe za povećavanjem kapaciteta sindikalnih struktura metalne industrije te jačanje njihove uloge za učinkovitije sudjelovanje u socijalnom dijalogu.

Uz hrvatska iskustva, konferencija je pružila mogućnost razmjene informacija i iskustava iz država sudionica –  Italije, Poljske, Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Nakon predstavljanja zakonskog okvira svake države iz koje su predstavnici sindikata uključeni u ovaj projekt komentirana je i primjena propisa koja često nije u funkciji razvoja socijalnog dijaloga. No, unatoč tome sindikati su spremni kroz pregovore za kolektivne ugovore, sporazume i druge bipartitne i tripartitne akte zalagati se za bolji socijalni dijalog na svim razinama, ali i za propise koji će biti u funkciji razvoja socijalnog dijaloga.DSC01076

Među ostalim, Vesna Mlinarić (SMH-IS) podijelila je pozitivno iskustvo uključenja predstavnika SSSH u radne grupe i povjerenstva tijekom usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. Tako su bili u prilici reći svoje mišljenje i mijenjati zakonske prijedloge nabolje. Lidija Jerkić (SKEI) nadovezala se kako je EU prilika, a kako ćemo je iskoristiti ovisi o nama. Slovenci imaju pozitivnih i negativnih iskustava s EU-om, a na tragu slobode kretanje i boravka osoba u EU, jedan od nacionalnih problema je odlazak velikog broja mladih educiranih ljudi u druge zemlje. Idu za većom plaćom, kao i mladi u Hrvatskoj. Kao i Poljaci. U proteklih deset godina, iz Poljske je u zapadnoeuropske zemlje iselilo pet posto ukupnog stanovništva, dok su se na poljskom tržištu rada pojavili Ukrajinci. Sindikalno su organizirani.

Jedna od raspravljanih tema bili su agencijski radnici. U Sloveniji je uglavnom riječ o strancima. SKEI je, nakon negativnog pristupa prema takvim radnicima, krenuo s promjenom taktike, na njihovo sindikalno organiziranje, kontrolu agencija za privremeno zapošljavanje radnika i osiguranje tim radnicima onoga što im pripada. I to je pravi put. Takvi radnici trebaju imati jednake uvjete rada kao i zaposleni u matičnim tvrtkama. Hrvatski metalci su u svojim kolektivnim ugovorima ugradili stavke prema kojima se kolektivni ugovor odnosi i na agencijske radnike, ugradili su i ograničenja zapošljavanja agencijskih radnika na 5-10 posto ukupno zaposlenih kod poslodavca.

Zaključci konferencije bit će upućeni Europskoj komisiji budući je dio država članica Europske unije, a drugi dio su zemlje kandidati za članstvo u EU. Nužan je približno jednaki i zajednički pristup razvoju i jačanju socijalnog dijaloga u svim državama kako u propisima tako i u primjeni.

DSC01110

OSTALE NOVOSTI