Loading...
Vijesti

Metalci položili cvijeće na grobu prvog predsjednika svoje organizacije

Uz sjećanje na petu godišnjicu smrti Ivice Jakopčevića, prvog predsjednika sindikata metalaca nakon demokratskih promjena u Republici Hrvatskoj, predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević uz nazočnost pomoćnika za pravna i organizacijska pitanja, Davora Šmuljića te regionalnog povjerenika Regije zagrebačke, Josipa Juričića, položili su cvijeće na grob na groblju Markovo Polje.

 

Poput Suza svetog Lovre, naviru sjećanja na ožujak 1990. godine kada je na Petoj skupštini tadašnjeg Sindikata radnika u proizvodnji i preradi metala Hrvatske izabran za predsjednika. Na početku je vodio proces reučlanjivanja u sindikat u koji se od zaposlenih u metalu 189 000 u sindikat učlanilo 110 000 radnika. Organizirao je i vodio brojne sindikalne akcije u svojim mandatima na koje je bio biran sve do umirovljenja 2002. godine. Nikako ne smijemo zaboraviti da je na tragu misije sindikata, naš prvi predsjednik još davne 1992. godine, točnije 22.12.1992., potpisao Kolektivni ugovor za djelatnost proizvodnje i prerade metala i time utro put kolektivnom pregovaranju. Taj potpisani Kolektivni ugovor ni do današnjih dana nije dobio svog nasljednika na nacionalnoj razini. Počivaj u miru Ivice Jakopčeviću.

OSTALE NOVOSTI

2 comments
  1. šverko

    Rado se sjećam našeg prvog predsjednika i po dobrom pamtim.Više je tada bilo članova u SMH nego danas u cijelom Savezu iako su bila neka druga vremena,puno je tu bilo zasluga kolege Ivice Jakopčevića.Lijepo da su ga se kolege sjetile…Počivao u miru!

  2. Đingi

    Sjećanje a Ivicu!
    Vrijeme brzo prolazi i uspomene blijede,ali sve ono što je dao za SMH.Ostat će jedna trajna baština.
    Možda će neke buduće generacije s više pažnje prisjetiti se tog izuzetnog čovjeka

Comments are closed.