Loading...
Vijesti

Obraćanje članovima SMH

Predsjednik SMH obratio se članovima u “Viktor Lencu”

Događanja u i oko Brodogradilišta «Viktor Lenac» u posljednjih nekoliko mjeseci povod su mom obraćanju Vama na ovaj način iako nam to, u proteklih 14 godina postojanja podružnice SMH u «Viktor Lencu», do sada nije bila praksa.

Od dana otvaranja stečaja u «Viktor Lencu», SMH je zajedno sa našom nacionalnom središnjicom SSSH, aktivno inicirao i bio uključen u sve aktivnosti koje su se provodile sa jednim jedinim ciljem – opstankom «Viktor Lenca» i sačuvanjem maksimalno mogućeg broja radnih mjesta. Istodobno, angažirajući sve raspoložive ljudske i stručne resurse na svim razinama sindikalnog organiziranja (podružnica, regionalni ured, Povjereništvo županije, SMH i SSSH) učinjene su sve pravodobne radnje kako biste ostvarili Vaše pravo na neisplaćena potraživanja u slučaju stečaja poslodavca.

Iako ste o poduzetim aktivnostima redovito bili obavještavani od sindikalnog povjerenika i člana Odbora vjerovnika, ponovo podsjećam da je prvi stav Fonda za razvoj i zapošljavanje bio da svi Vi koji ste nastavili raditi u «Viktor Lencu» d.d. u stečaju nemate pravo ni na kakvu otpremninu. Samo zahvaljujući našim naporima svih vrsta (dopisi, sastanci, urgencije, lobiranja, javni pritisci, pojedinačne žalbe) petsto pedeset radnika dobilo je otpremnine.

Čak što više na naše traženje smijenjen je Predsjednik Fonda za razvoj i zapošljavanje.

U tom trenutku bili smo uvjereni da radnici imaju pravo na veće iznose od onih navedenih u rješenjima pa smo ponovo sve Vas pozvali da se ponovo žalite.

Sjetite se organiziranih dežurstava naših pravnika kako u Martinšćici, tako i u sjedištu Županijskog ureda u Rijeci!

Na naš poziv odazvali su se oni koji su nam VJEROVALI i za njih je proveden  cjeloviti pravni postupak. Nova rješenja koja su pristigla  su za sve njih znatno povoljnija.

Nažalost, jedan dio naših članica i članova, nije želio uložiti žalbu, jer nije imao povjerenje da se nešto može napraviti, a drugi  dio zbog teške ekonomske situacije  prihvatio  je bilo što, pa i  ponuđeno.

Ne podnoseći žalbu (iako ih je sindikat na to upozoravao) pokazalo se da se sindikatu ne vjeruje u cjelosti.

Cijena nepovjerenja, ovog puta, vrlo je opipljiva i osjetila se nažalost u dobivenom novčanom iznosu.

Vjerujte da nam je žao radi toga, ali i radi iskazanog nepovjerenja.

Sindikat metalaca Hrvatske (kako Centrala tako i podružnica SMH u «Lencu» NIKADA i NIGDJE  neće  davati prazna obećanja i pričati nešto što je lijepo čuti, bez obzira koliko je realno.

Svaki dati savjet ima  realno pokriće i niti jedan  potez nije bio učinjen «reda radi».

Svi Vi koji se niste na vrijeme žalili i iskoristili redovite pravne lijekove, a sada vršite pritisak na SMH da nešto učini morate znati  da se može učiniti vrlo malo i uz minimalnu garanciju.

Usprkos svega,  pokušat ćemo  Vam pomoći  u poduzimanju daljnjih pravnih mogućnosti.

Prvi korak u tom smislu je proslijeđivanje našeg zahtjeva Fondu za razvoj i zapošljavanje, te Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva (u privitku) da se svim radnicima omogući konzumiranje prava po istoj pravnoj osnovi s jednakim materijalnim pravom.

O svemu ćete  biti pravodobno obavještavani.

 

Uz sindikalni pozdrav,

Predsjednik SMH:
Ivo Marjanović

OSTALE NOVOSTI