Loading...
Vijesti

Sastanak u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva

Sastanak je održan 31. siječnja na temelju zahtjeva sa sjednice Odbora hrvatske brodogradnje, održane 14. siječnja u Splitu, a kojima je hrvatsko izaslanstvo pozvano da na pregovorima o hrvatskim brodogradilištima s predstavnicima Europske komisije ishode ukidanje zabrane ugovaranja brodova domaćim brodogradilištima, posebice Brodosplitu koje je trenutno u najtežoj situaciji, te zahtjeva za informacijom što su hrvatski pregovarači dogovorili na razgovorima u Bruxellesu održanim sredinom siječnja.

Predstavnici OHB-a SMH-IS su razgovarali s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem i državnim tajnikom Ruđerom Friganovićem koji su ih upoznali s obvezama Vlade i Republike Hrvatske vezano za poglavlje 8. Tržišno natjecanje.

Potvrđeno je da će se u idućih 15 dana dobiti informacija oko ugovaranja novih brodova, inače Europska komisija užurbano radi s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, Agencija zajedno s Ministarstvom radi s ponuđačima na ispravljanju određenih stavki iz planova za restrukturiranje.

Nakon finalizacije procjena, glavni povjerenici će biti upoznati s tim promjenama, te nema razloga da Komisija ne odobri planove restrukturiranja, a odobrenje je oslobađanje za novo ugovaranje poslova za naša brodogradilišta, istaknuto je na sastanku.

Također, na sastanku razgovaralo se i o skorom završetku trećeg natječaja za privatizaciju riječkog “3. maja”, te su od predstavnika Ministarstva dobili informaciju kako se očekuju ponude na tom natječaju, vjerojatno dvije ponude.

Načelno je dogovoren sastanak za srijedu na kojem će se predstavnici sindikata upoznati sa potencijalnim ponuđačima i njihovim planovima.

Ponovljeno je da ni u slučaju da nema ponuda, stečaj nije opcija. Ni jedna opcija nije stečaj, nego novi natječaj.

Inače, u srijedu, 2. veljače, ističe rok za prikupljanje ponuda za kupnju dionica brodogradilišta “3. maj” iz Rijeke po posebnim uvjetima gdje se 82,3 posto ukupnog temeljnog kapitala tog brodogradilišta početno nudi za jednu kunu, a od ponuđača se, kao i u drugom krugu, traži program restrukturiranja.

OSTALE NOVOSTI