Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Traži se rješenje za 3.MAJ – Tematska sjednica GSV-a PGŽ na zahtjev SMH-IS

Rijeka, 9. ožujak 2018.g. U Rijeci je održana proširena tematska sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Županije primorsko-goranske  o stanju u 3.MAJ-u i Grupi ULJANIK na prijedlog Sindikata Metalaca Hrvatske –Industrijskog sindikata.

Uz članove GSV-a, na sjednici su prisustvovali predstavnici Županije primorsko-goranske  na čelu s županom, Zlatkom Komadinom, predstavnici Grada Rijeke, na čelu s zamjenikom gradonačelnika Markom Filipovićem, predstavnici Ministarstva gospodarstva -pomoćnik Ministrice, Zvonimir Novak, načelnik  sektora za industrijsku politiku, Robert Blažinović, Uprava ULJANIK d.d. Gianni Rossanda, Marinko Brgić i Veljko Grbac, direktor 3.MAJ Brodogradilište, Maksimilian Percan, direktor ULJANIK PIS Hrvoje Markulinčić,  , direktor Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod, Siniša Ostojić, predsjednik Županijske gospodarske komore Vidoje Vujić,  predstavnici Udruge poslodavca, brojni direktori i vlasnici društava dobavljača i kooperanata za Grupu ULJANIK,  saborski zastupnici Ines Strelja Linić i Željko Jovanović, brojni sindikalni predstavnici i predstavnici medija.

Značaj ove teme ali i težinu problema u 3.MAJ-u i Grupi Uljanik potvrđuje vrlo velik broj sudionika sjednice GSV-a na kojoj je najviše pitanja od predstavnika sindikata ali i brojnih tvrtki dobavljača bilo upućeno članovima Upravi ULJANIK d.d.

Od strane SMH-IS aktivno učešće u raspravi uzeli su Damir Bačinović, potpredsjednik GSV-a i regionalni povjerenik SMH-IS,  Vedran Dragičević, predsjednik SMH-IS i Juraj Šoljić, predstavnik radnika u NO, predsjednik Koordinacije sindikalnih podružnica SMH-IS 3.MAJ i predsjednik Odbora Hrvatske Brodogradnje.

U  uvodu je potpredsjednik GSV-a i Regionalni povjerenik SMH-IS Damir Bačinović rekao  da u »3. maju« radi 1700 radnika i još 1200 radnika kod kooperanata i dobavljača koji su oslonjeni na 3.maj. Sanacijski program je završen, država je kroz potpore uložila više od 800 milijuna kuna i ono je bilo posve sanirano, sa svim uvjetima za poslovanje, istaknuo je, dodajući da »3. maj« sada radi s malim kapacitetom te da kooperanti i dobavljači proživljavaju najteže razdoblje.

Nakon višesatne, ispočetka pomalo dosadne prezentacije bilo je vidljivo da prisutni to ne žele slušati i da očekuju vruću raspravu koju je tada potpirio Vidoje Vujić, predsjednik Županijske gospodarske komore, tada je i zvanično otvoren  ˝lov˝, a nakon toga rasprava se itekako rasplamsala.  Nakon par govornika razbijen je ˝mit˝ o tome da je Uljanik spasio 3.maj, pri čemu je opetovano ponovljeno kako je Riječko brodogradilište Uljanik preuuzeo s nula kuna dubioza, odnosno posve očišćene bilance. Konstatacija da je 3.Maj imao praznu knjigu nardžbi odnosno da je bio sveden samo na gradnju barži, ne stoji. To su na jučerašnoj sjednici posebno isticali sindikalni povjerenik Juraj Šoljić i Vidoje Vujić.

Vedran Dragičević istakao je ulogu sindikata u borbi za očuvanje djelatnosti, radnih mjesta ali je prozvao Upravu za nastalo stanje, a nakon toga i državu jer nije stvorila uvjete koji imaju pojedina brodogradilišta u EU. Rekao je da je sindikat spreman, te ponovio da ako u roku od 2,5 tjedna ne stigne materijal u 3.maj ˝metalci˝ kreću u sindikalne akcije.

Nakon toga prisutni su ponavljali važnost ove industrije ne samo za Rijeku, primorsko-goransku nego i susjednu istarsku županiju. Želimo da Uljanik grupa provede uspješno restrukturiranje i da to uključuje opstanak 3.maja.

Ukoliko to nisu u stanju osigurati onda neka 3.maj izdvoje iz Uljanik holdinga pa neka se pronađe novi vlasnik koji će biti u stanju upravljati riječkim navozima i osigurati likvidno poslovanje, poručio je župan Zlatko Komadina.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Erik Fabijanić zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu kako bi se u tripartitnom dijalogu sagledala situacija  Uljanik grupe s posebnim naglaskom na 3.MAJ, te da se u otvorenom razgovoru  čulo jako puno bitnih informacija na osnovu kojih će GSV na slijedećoj sjednici donijete i konkretne zaključke. Rekao je kako je uloga GSV-a isključivo savjetodavna ali mu je drago što su svi sudionici sastanka jedinstvenog stava da su 3.maj i Uljanik za ove regije  pa i državu iznimno važni gospodarski subjekti, te da je svima isti cilj, osigurati im nastavak proizvodnje i uspješno poslovanje.

Ako »3. maj» ne može opstati u sklopu Uljanika, treba pronaći posebno rješenje i strateškog partnera, istaknuto je među ostalim na tematskoj sjednici županijskoga GSV-a.   Rijeka danas   Radio Rijeka  Jutarnji hr  Novosti PGŽ     Novi list

 

OSTALE NOVOSTI