Loading...
Vijesti

U Skopju je od 15.-16.12.2011. godine održana Konferencija sindikata metaloprerađivačke i elektro industrije u okviru ICEM/EMCEF-IMF/EMF-IUF/EFFAT projekt za jugoistočnu Europu.

Prva tema Konferencije je bila „ Stanje i perspektive metaloprerađivačke i elektro industrije“ o kojoj su uvodno govorili Kiro Spanđev i Borka Gerasimovska  Spasovska oboje pomoćnici rukovodioca sektora za industrijsku politiku, a druga tema Konferencije je bila „  Zakon o radu i regulativa u svezi socijalnog dijaloga“ o kojoj je uvodno govorio Stojan Trajanov, Ministarstvo rada Republike Makedonije. Konferenciju je podržala i Zaklada „Friedrich Ebert“ – Ured u Skopju koji je tog dana slavio 15 godina  rada u Makedoniji.

Konferenciji je prisustvovalo tridesetak sudionika iz sindikata metalaca i industrijskih sindikata Srbije, Makedonije, Kosova i Hrvatske. Domaćin je ovom projektu ICEM/EMCEF-IMF/EMF-IUF/EFFAT bio uz Zakladu „Friedrich Ebert“ i SIER Sindikat industrije Makedonije.

Iz SMH-IS u projektu su sudjelovali Davor Šmuljić i Vesna Mlinarić, pomoćnici predsjednika i Đuro Puškadija analitičar u SMH-IS.

Iz presjeka gospodarskog stanja po zemljama može se zaključiti da je gospodarsko stanje u svim zemljama loše međutim sindikati ostvaruju i u tim uvjetima svoju društvenu funkciju.

U svezi s odredbama Zakona o radu stanje je gotovo isto, a socijalni dijalog se koliko-toliko više ostvaruje na državnoj razini, a vrlo loše na razini poslodavaca.

Na kraju je dogovoreno da se u Hrvatskoj održe dva seminara za predstavnike četiri industrijska sindikata iz Srbije o temi vezanoj za zakonsku regulativu i izbore za radnička vijeća koja prema zakonima koji su važeći u Srbiji su određeni kao mogućnost bez propisane procedure i preciznije zakonske regulative.

OSTALE NOVOSTI