Loading...
Regija - Jadranska HrvatskaVijesti

Pulsko brodogradilište Uljanik u iščekivanju je odgovora Europske komisije za restrukturiranje brodogradilišta

Vlada je 13. srpnja poslala Europskoj komisiji posljednju verziju programa restrukturiranja. Prihvaćanje tog plana trebalo bi omogućiti dokapitalizaciju, za koju je kao strateški partner zainteresiran Danko Končar.

U proces restrukturiranja brodogradilišta ulaze država i sama Uljanik grupa sa strateškim partnerom u omjeru 60:40 posto, pod uvjetom da Europska komisija to dozvoli, Ukupni troškovi restrukturiranja Uljanika predstavljeni u planu predanom Europskoj komisiji iznose 584 milijuna eura. Od toga je 471 milijun eura potreban za ispunjenje postojeće knjige narudžbi Uljanika. U toj knjizi narudžbi država je izložena sa 607 milijuna eura državnih jamstava.

Vlastiti doprinosi Uljanik grupe trebao bi biti u iznosu od 232 milijuna eura. Uz to, nužna je dokapitalizacija Uljanika u gotovini od strane strateškog ulagača u iznosu od 24 milijuna eura. Bez osiguranja likvidnosti od strane strateškog ulagača neće biti ni preustroja Uljanika.( Jutarnji list, 21.07.2018. str 24.,25.)

Po  novinskim člancima moglo se pročitati od strane Ministra gospodarstva Darka Horvata  kako Darko Končar ne mora biti i jedini izbor za strateškog partnera.

Na komentare ministra Horvata oglasio se i Danko Končar: „ Ako u Uljaniku i u Vladi misle da postoji bolji strateški partner, mi ćemo njima rado prepustiti ovu odgovornost.“ ( Poslovni dnevnik, 20.07.2018, str.2). Končar ističe da je država u svakom slučaju glavni strateški partner bez koje se program restrukturiranja neće moći realizirati.

Jasan prioritet

Što se tiče radnih mjesta za koje sindikati strahuju govoreći o brojkama od 200 do 1200 najavljenih otkaza, iz Kermas Energije kažu da upravo zaokret koji namjeravaju napraviti pokazuje da oni i radnim mjestima i socijalnim partnerima brinu.

„Radna mjesta namjeravamo u maksimalnoj mjeri očuvati shodno proizvodnom programu. Nadamo se da će ugovoreni poslovi donijeti i novim zapošljavanjima“, poručili su. ( Glas Istre, 21.07.2018, str.3)

Očuvanje što većeg broja radnih mjesta u brodogradnji svakako je prioritet i sva tri sindikata koji djeluju u Uljaniku, a da bi se to dugoročno ostvarilo potrebno je kroz program restrukturiranja u svakom smislu, pa i prostorno, jasno postaviti temelje dugoročne održive budućnosti brodogradilišta.

Sindikatima je i dalje budućnost brodogradnje na ovim prostorima glavni i jedini prioritet kojim bi trebao rezultirati ovaj proces, odnosno postupak restrukturiranja Uljanika.

 

„Zalažemo se da se u Uljaniku prvo definira prostor koji je optimalan i nužan za gradnju brodova. Bilo bi jako loše da se krene u krivom smjeru i da nastavimo gubiti dragocjeno vrijeme koje nam je nužno potrebno da se posvetimo pravoj stvari, a to je restrukturiranje.“

                                                                 Đino Šverko, dopredsjenik SMH-IS  i glavni sindikalni povjerenik SMH-IS u Uljaniku

Intervju sa Đinom Šverkom N1 televizija

HRT, otvoreno

 

Izvori:

24Sata 21.7.

Večernji list 21.7.

Slobodn adalmacija 21.7.

Slobodn adalmacija 21.7.

Slobodn adalmaciaj 21.7.

Poslovni dnevnik 20.7.

Jutarnji list 21.7.

Glas Istre 21.7.

Glas istre 21.7.

Glas istre 21.7.

24Sata 21.7.

OSTALE NOVOSTI